Waardeloos. Ja echt waardeloos is het in deze omgeving, door de gemeente uitgezette, systeem van wandelknooppunten. Gisteren viel  het niet zo op. Bij een rondje om het meer ben je de knooppunten niet echt nodig. Vandaag bleek het netwerk een voortdurende bron van frustraties. Het geld wat er voor is uitgegeven hadden ze beter in de Maas kunnen gooien voor mooie kringetjes.

Omdat er vandaag windkracht 5 met rukwinden door het Limburgse landschap waait hebben we besloten om toch maar weer te gaan wandelen. Vanaf de kaart hebben we een route samengesteld en de bijbehorende knooppunten netjes op een briefje geschreven. Eerst een stuk langs de Maas, dan even naar Noorwegen om Bergen aan te doen en vervolgens door de bossen terug naar de camper.

Het eerste stukje van de wandeling gaat nog goed. We komen langs een locatie waar op grote schaal grint wordt gewonnen aan de oever van de Maas. Een gigantische machine zeeft het grint uit het zand en laad het vervolgens in gereed liggende binnenvaartschepen. Het vrijkomende zand wordt met grote kiepers afgevoerd. Een stukje verder, bij knooppunt 76 moeten we volgens de kaart en het paaltje linksaf naar de oever van De Maas. Er is echter geen pad te vinden. Enkel een aardappelveld. We nemen nog de moeite het veld over te steken in de hoop dat er achter een pad te vinden is. Vergeefse hoop. Uiteindelijk vinden we de maas nog wel bij een veerpont en kan er nog een foto gemaakt worden van de afvoer van het grint. Gefrustreerd lopen we snel naar Noorwegen om Bergen te bezoeken. Ook niet echt een succes. Het fjord blijkt niks breder dan de Maas te zijn. Dan maar lunchen en verder met onze wandeling.

DSC00049 (Klein)DSC00051 (2) (Klein)

Vervolgens gaat het weer helemaal mis met de knooppunten. Ze zijn niet te vinden en aangegeven richtingen kloppen gewoon niet. Uiteindelijk kiezen we onze eigen weg met behulp van Google maps en de Garmin. Zo komen we toch nog langs wat mooie plekjes.

DSC00057 (Klein)DSC00053 (Klein)DSC00054 (Klein)

Een voordeel van wandelen is wel dat je tijd hebt om bijzondere dingen te zien. Zo kwamen we onder andere lang een staaltje mooi metselwerk en in een voortuin een verzameling bietensnijders en oude ploegen. Ook  zagen we een paar schapen die blijkbaar niet geschoren worden. Zij verliezen de vacht in grote vervilte stukken en tonen daaronder een gladde zomervacht. Heel bijzonder.

DSC00046 (Klein)DSC00047 (Klein)DSC00055 (Klein)

Morgen wordt het een regendag en vertrekken wij naar Ootmarsum. Als het echt slecht weer is, maken we mogelijk een tussenstop bij Obelink in Winterswijk.

Houdoe.

Wandeling 30 juni maas