Vannacht hebben we heerlijk geslapen aan de oevers van het Markermeer. Op deze camping kun je heerlijk tot rust komen. Niet alleen de locatie, maar ook de camping zelf is fantastisch. De beheerders zijn vriendelijk, de velden zijn mooi groen en goed verzorgd, het sanitair is koninklijk mooi, ruim en netjes schoon. Er is een dierenweide, een speeltuin en een ruimte met een breedbeeld tv. Bij de receptie kun je ook nog eens verse melk kopen. Al met al een topplek.

Vandaag gaan we vanaf de camping de klederdrachtroute rijden. Deze route gaat van Edam naar Volendam. Vervolgens gaan we met de boot naar Marken. Marken verlaten we weer via de dam om vervolgens in Monnickendam te komen. De route gaat vervolgens verder naar Purmerend waarna Edam weer in zicht komt.

Edam is inmiddels ongeveer vastgegroeid aan Volendam. We arriveren dan ook al snel op de dijk. Het is ongelofelijk hoeveel toeristen er zijn. Zelfs lopend met de fiets aan de hand is er bijna geen doorkomen aan. Een paar jaar geleden zijn we later in het seizoen al eens over de dijk gelopen. Nu zien we er van af en koersen rechtstreeks naar de pont die ons naar Marken kan brengen. We hebben geluk. De pont staat op het punt van vertrekken maar onze fietsen en wij passen er nog wel bij. Op naar Marken

DSC02453 (Klein)DSC02457 (Klein)DSC02460 (Klein)DSC02464 (Klein)DSC02463 (Klein)

DSC02459 (Klein)Sem moet natuurlijk wel over de rand kunnen kijken Glimlach

Ook in Marken speelt het toerisme zich voornamelijk toe rond de haven. Ook hier dus veel toeristen, maar wel minder hectisch als in Volendam. Onmiddellijk bij het binnenvaren van de haven vallen de kenmerkende groene huizen op. Bij sommigen zijn heel precies de voegen tussen de planken wit geschilderd.

DSC02468 (Klein)DSC02467 (Klein)DSC02469 (Klein)DSC02480 (Klein)DSC02481 (Klein)

In Marken lopen we wel het rondje om de haven over de dijk en langs alle terrassen en souvenirwinkels. Aan het eind van de haven vinden we een terras waar we onze lunch gebruiken. Vanaf het terras hebben we mooi zicht op alle activiteiten in en rond de haven. Na de lunch wandelen we door de rest van het historische deel van Marken. We ontdekken dat de witte ophaalbruggen allemaal zijn vernoemd naar een koningin. Dat er in en om Marken ook veel watergangen en gangetjes zijn die allemaal vol actieve vis blijken te zitten. Vooral veel prachtige rietvoorns laten zich zien. We komen langs een mooi beeld van een palingroker en nemen een kijkje bij het monument ter herinnering aan de watersnood.

DSC02485 (Klein)DSC02488 (Klein)DSC02474 (Klein)

Vanaf Marken gaan we over de dijk naar Monnickendam waar we besluiten om door te fietsen. Niet omdat het stadje er niet gezellig uit ziet, maar omdat we behoorlijk lang op Marken zijn gebleven. Verder gaat onze tocht. Nu door het polderlandschap richting Purmerend. De polder biedt een weidse blik over de groene weides met her en der een grote boerderij. Er zijn overal in de polder veel sloten en kanaaltjes die allemaal letterlijk tot de rand zijn gevuld met water. Zal wel zo horen want anders moet wel haast het gemaal stuk zijn. Als we even stoppen worden we gadegeslagen door een groep erg nieuwsgierige kalveren. Blijkbaar nog nooit eerder de wijzen uit het oosten gezien

DSC02490 (Klein)DSC02489 (Klein)

In Purmerend gaan we nog even langs de supermarkt en daarna is het maar een klein stukje terug naar de camping. Al met al een mooie afwisselende dag die we hebben afgesloten met een heerlijke bbq. Morgen weer een fietstochtje. Dan gaan we, als hij niet is gesloten, de school van Dick Trom bezoeken.

Tot morgen

rondeje ...dam steden & Purmerend