Voor deze ochtend hebben we voor het eerst deze vakantie de wekker gezet. Gisteravond hebben we twee plekken gereserveerd op de TX10. Een garnalen kotter waarmee we de wadden op gaan om te vissen. Hij vertrekt om half elf, maar toeristen wordt verzocht een half uur eerder aanwezig te zijn. Het betreft een tocht van twee uur waarbij de netten uitgaan en na een korte trek de vangst wordt beoordeeld. Het gaat dan niet alleen om de garnalen maar ook om wat er verder in het net is gezwommen. Het wordt een leuke tocht. Het weer is prima alleen hangt er een lichte mist boven het water. Hieronder in volgorde van handelingen de foto’s van de tocht.

Het vertrek uit de haven van Oudeschild

DSC02569 (Klein)DSC02572 (Klein)[7]DSC02570 (Klein)DSC02580 (Klein)DSC02579 (Klein)

De netten gaan over boord aan weerszijden van de boot en verdwijnen langzaam onder water.

DSC02596 (Klein)DSC02601 (Klein)DSC02603 (Klein)

De vangst wordt aan boord gebracht onder toeziend oog van een geïnteresseerde liefhebber van vis

DSC02618 (Klein)DSC02652 (Klein)DSC02650 (Klein)

De opbrengst van de eerste trek. Veel variatie aan soorten. Een deel ervan op de foto’s. Nog weinig garnalen. Dat kwam goed tijdens de volgende twee trekken op een andere locatie

DSC02664 (Klein)DSC02641 (Klein)DSC02679 (Klein)DSC02632 (Klein)DSC02628 (Klein)DSC02627 (Klein)DSC02677 (Klein)

Wat niet bruikbaar is gaat weer overboord. Dit tot genoegen van de meeuwen.

DSC02608 (Klein)

Tegen half één zijn we terug in de haven waar we van boord gaan met zeker twee kilo verse, maar ongepelde, garnalen. Dat wordt nog een leuke avond. We waren van plan om gelijk vanuit de haven aan onze fietstocht te beginnen maar nu gaan we eerst de garnalen maar naar de koeling van de camper brengen.

Vervolgens starten we onze fietstocht door het zuidelijke deel van Texel. Het eerste stuk voert ons over de Zeedijk met een mooi uitzicht op het water. Best lekker fietsen. Waarschijnlijk zit er veel vis langs de dijk. We komen ook lang “de ijzeren kaap”. Een historisch herkenningspunt in Oosterend.

DSC02689 (Klein)DSC02688 (Klein)

Bij de baak ontdekt Hilma een nat mannetje en ze kan niet laten om er een foto van te maken. Het kereltje wilde even pootje baden, maar is van de natte basaltblokken gegleden. Broek nat, shirt nat, hoe lekker is dat.

DSC02692 (Klein)

Gelukkig is de broek van snel drogende stof en na wat wringwerk zetten we de tocht gewoon door. Een briesje en de zon zorgt voor het droogwerk.

Als we de dijk verlaten fietsen we door het polderlandschap. Er zijn veel grote boerderijen. Her en der lopen koeien in de wei, maar er zijn vooral veel schapen die ‘s-nachts onderdak vinden in de typisch Texelse boeten. Vogeltjes liften soms mee op de schapen op zoek naar parasieten.

DSC02700 (Klein)DSC02705 (Klein)DSC02695 (Klein)

We stoppen onderweg ook even bij de begraafplaats van de Georgiërs. Tijdens de tweede wereldoorlog werden Georgische mannen verplicht om dienst te nemen in het Duitse leger. Vierhonderd van hen waren, samen met vierhonderd Duitse soldaten, gelegerd op Texel. Toen de oorlog op z’n einde liep zou de eenheid moeten verplaatsen naar oost Nederland om daar aan de gevechten deel te nemen. De Georgiër besloten om in opstand te komen en bonden de strijd aan met de Duitsers. Dit was bijna gelukt. Alleen twee Duitse forten bleken te sterk. Na 10 dagen kwamen er versterkingen voor de Duitsers aan op Texel en werd de opstand neergeslagen. Bijna tweehonderd Georgiërs en honderden Duitsers kwamen om het leven.

DSC02707 (Klein)DSC02710 (Klein)

‘s-avonds voor de laatste keer deze vakantie BBQ-en. De poes van de camping schuift ook aan. Gezellig met Sem op één bankje wachten op wat kleine stukjes vlees.

DSC02717 (Klein)

Morgen zoeken we de bossen en het strand van Texel op.

Tot morgen.

 

garnalen vissen en fietsen zuidzijde