Gisteren  na het werk eerst nog snel even nieuwe pootjes onder de camper laten monteren, dan snel eten en vervolgens op weg naar Camperplaats Appelscha. De camperplaats ligt aan de rand van Appelscha net naast de parkeerplaats van Verkeers & Attractiepark “Duinen Zathe”. We vinden al snel een plekje voor onze camper. Een bezoek aan de receptie is niet nodig. Er zijn in totaal 24 plekken en als er wat vrij is kun je er gaan staan. Betalen kun je regelen door het stageld in een enveloppe te doen. Het is een erg mooie camperplaats. De paden en parkeerplaatsen voor de campers zijn verhard met gravel. Naast iedere camper ligt een ruim grasveldje. Deze camperplaats komt zeker in onze top drie van goed verzorgde plekken.

Vanmorgen zijn we al vroeg wakker. Sem is de hele tijd aan het krabben en bijten op jeukende plekken en hij maakt daarbij nogal wat geluid. Gisteren heeft hij overdag ook al lang liggen bijten met het gevolg dat hij een kale rode plek op zijn achterste heeft. De malheur is veroorzaakt door een in de vakantie opgelopen vlooienbesmetting. De vlooien zijn inmiddels wel bestreden, maar de jeuk blijft. Daarom eerst maar een afspraak gemaakt bij de Appelschase dierenkliniek. Gelukkig kunnen we er redelijk op tijd terecht. De vriendelijke dierenarts weet wel raad. Het gaat wel ten koste van een deel van zijn vacht waar zonder pardon de tondeuse op wordt losgelaten. Daarna wordt alles netjes schoongemaakt en krijgen we een spray en pilletjes mee voor de jeuk. Het werkt behoorlijk snel en Sem is al een stuk rustiger.

Wat later dan de bedoeling vertrekken we voor onze fietstocht naar en door het Fochteloërveld. Met een beetje tegenwind maar met de zon op onze bol is het prettig fietsen. Al snel komen we bij het gehucht Fochteloo. De naam is afgeleid van “vochtig bos”. In de prehistorie was ter plekke een oerbos uit loofbomen. Door verzakking werd het terrein steeds natter en daardoor zijn de bomen verdwenen. Rond 1850 waren door het inzakken van het veen en de verbeterde afwatering restanten van het oerbos aan het licht  gekomen. Tussen 1935 en 1938 is bij verveningswerkzaamheden gebleken dat er in de prehistorie al bewoning was in dit gebied.

We kijken ook nog even op het oude kerkhofje van Fochteloo daarbij aangetrokken door opvallende klokkenstoel. Ook is er op borden nog wat informatie te vinden over een beroemde inwoner.

DSC02754 - kopie (Klein)

Het Fochterloërveld is verder een prachtig en nog steeds erg nat natuurgebied waar wel prima fietspaden doorheen lopen. Natuurlijk zijn in zo’n gebied ook veel prachtige vennen te vinden. Vogels zijn er minder. Door het gat in de vogelkijkwand zien we er in ieder geval niet één.

DSC02760 - kopie (Klein)DSC02798 - kopie (Klein)DSC02796 - kopie (Klein)

DSC02772 - kopie (Klein)DSC02793 - kopie (Klein)DSC02761 - kopie (Klein)

DSC02804 - kopie (Klein)DSC02768 - kopie (Klein)DSC02801 - kopie (Klein)

DSC02773 - kopie (Klein)DSC02791 - kopie (Klein)DSC02776 - kopie (Klein)

Bij onze fietstocht komen we ook in Veenhuizen (op het Drentse platteland). Een deel van het oude gevangeniscomplex is ingericht als museum en oude boevenwagens (bussen) rijden af en aan. Met hier en daar een terrasje is het echt een toeristisch attractie. Ook het deel van het complex dat nog in gebruik is al huis van bewaring is gevestigd in een mooi oud gebouw. We zijn wel blij dat wij buiten staan.

DSC02780 - kopie (Klein)DSC02783 - kopie (Klein)DSC02784 - kopie (Klein)

Bij goed weer gaan we morgen fietsen in het Drents- Friesewold.

Tot morgen

 

 

 

 

 

rondje Fochteloërveen 18-09-2021