Na een koude nacht is het in de ochtend al weer warm genoeg om buiten aan het ontbijt te gaan. We hebben grote plannen voor vandaag. Geïnspireerd door de mooie natuur die we gisteren in het Nationale park Groote Peel aantroffen willen we vandaag op de fiets naar het noorden langs de Maria- en de Deurnse Peel. Dan nog door naar het wat noordelijker gelegen Griendtsveen waar in het het voormalige ouderlijk huis een museum over Toon Kortooms is te bezoeken. Daarna weer terug via een andere route. In totaal ongeveer 65 kilometer.

Het wordt vandaag een tocht met de nodige tegenslag. We zijn nog maar net op gang als we bij een afgesloten weg aankomen die wel onderdeel is van onze knoopuntenroute. Normaal is er dan een omleidingsroute aangegeven, maar in Limburg doen ze daar blijkbaar niet aan. Omdat we wel een fietser over de afgesloten weg zien komen besluiten wij de gok maar te wagen. Aangekomen bij het werk is er voldoende ruimte voor fietsers om te passeren. Een bazig baasje verbiedt ons echter om door te rijden. Wel kan hij ons mondeling uitleggen waarlangs hoe we de route kunnen vervolgen. Een paar bordjes was handiger geweest.

Net naar Meijel raakt het wiel van de fietskar een uitstekend deel van een houten balk die het naast het fietspad gelegen bospad afsluit. Deze lichte botsing heeft grote gevolgen voor onze oude kar. De flexibele pees in de koppeling van de fietskar is gebroken en de kar zit alleen nog vast met een veer en het veiligheidskoord. Deze schade is terminaal. Hier kunnen we niet verder mee. Hilma vindt in Meijel de winkel Coolen en Pluijm, een winkel waar ze ook dierbenodigdheden verkopen. We bellen ze. Zij hebben alleen nog een kar voor kleine hondjes staan, maar geen probleem. Ze werken samen met Pets en Co uit Nederweert en daar willen ze wel even contact mee opnemen. In de hoop dat het goed komt fietsen we heel voorzichtig terug naar Meijel. Net als we daar aankomen worden we gebeld door de eigenaar van Pets en Co. Hij heeft wel een geschikte kar voor ons staan en, wat een service, is ook bereid om te zorgen dat hij zo snel mogelijk bij Coolen en Pluim wordt afgeleverd. Binnen een half uur is de nieuwe kar er. Dat ziet er goed uit en het aan de fiets monteren lijkt geen probleem. Snel betalen en weer op weg is de gedachte. Jammer genoeg kregen we de oude trekhaak niet los van de as. Met ook nog wat hulp van de fietsenmaker konden we met zo’n anderhalf uur vertraging onze tocht voortzetten. Uiteraard bedanken we nogmaals graag de medewerkers van Coolen en Pluim, Pet en Co en  fietsenmaker Ride Bike Santos Store.

Eigenlijk was vervolgens de tocht door de Maria- en Deurnse Peel ook niet wat we hadden gehoopt. We fietsen langs een kanaal tussen beide gebieden door maar kregen er nooit echt goed zicht op. Wat rest zijn enkele foto’s van het kanaal.

DSC05947 (Klein)DSC05951 (Klein)

Wel heel leuk is het Toon Kortooms museum. De eigenaar vertelt enthousiast over het feit dat hij het huis had gekocht omdat de bijbehorende grond goed uitkwam voor de uitbreiding van zijn hoveniersbedrijf. Later bleek hem dat hij de woning had gekocht waar de jonge Toon is opgegroeid. Er bleek zoveel belangstelling voor deze woning te zijn dat men later besloot om in een deel een museum in te richten. We bekijken het museum en kopen ook nog een paar boeken.

DSC05962 (Klein)DSC05952 (Klein)DSC05953 (Klein)DSC05958 (Klein)DSC05959 (Klein)De originele werkplek van Toon

DSC05963 (Klein)Een schuur vol verveners gereedschap

Op het terrein rond het huis is nog een park ingericht met zaken die betrekking hebben op Toon Kortooms en de vervenerij. Jammer genoeg ontbrak het ons, door eerder oponthoud, aan tijd om daar uitvoerig rond te kijken. Een volgende keer dan maar.

Rap terug naar Ospel waar we in de nabij gelegen Dorpsherberg willen dineren. Jammer genoeg konden wij daar zonder reservering niet terecht. Zucht. Het was niet echt onze dag vandaag. We hebben besloten nog wel en nachtje langer op deze camping te blijven Gaan we morgen weer wandelen op de Groote Peel.

Tot Murughu

fietsen naar Toon