De afgelopen nacht heeft het geregend. Niet dat de hemelpoorten openstonden, meer een gezellig tikken op de camper. Vanmorgen was het weer droog maar nog wel frisjes. We waren voor ons doen al vroeg uit de veren. Om acht uur zou er iemand komen voor het innen van stageld en we wilden niet zo uit ons bed aan de deur verschijnen.

Na het ontbijt gaan we op weg naar de Altstadt. Sem heeft nog niet veel zin. Hij loopt chagrijnig en met stijve poten achter ons aan. Pas als hij door krijgt dat zijn stille protest niet helpt krijgt hij meer energie en gaat hij weer voorop. In de Altstad komen we al snel uit op een gezellig pleintje. Extra gezellig door de drie vrolijke beeldjes. Een guitige trommelaar met een fles drank in zijn broekzak, een vrolijke agent en een blije marktkoopvrouw. 

DSC07191 (Klein)DSC07190 (Klein)

In de Altstadt zijn staan veel prachtige bouwwerken. Wat ons opvalt is dat er veel slecht onderhouden zijn. In veel gevallen is op z’n minst een schilderbeurt hard nodig. Wat ook jammer is dat in veel panden winkels zijn gevestigd met bijbehorende winkelpui. Het is wel mooi, maar het kan nog veel mooier. Er zijn veel pleinen in de Altstadt en op één ervan treffen we een grote fontein. In de fontein onderop een boot met roeiers en daar bovenop een zuil in meerdere verdiepingen met telkens een ander tafereel. Het lijkt niet bij elkaar te horen, maar in het geheel is het een indrukwekkend kunstwerk.

DSC07201 (Klein)DSC07198 (Klein)DSC07195 (Klein)

Horeca met bijbehorende terrassen is er genoeg in Koblenz. Wij als Nederlanders gaan op zoek naar een plekje waar we tussen de middag een broodje gezond, tosti, uitsmijter of iets dergelijks kunnen kopen. Dat valt vies tegen. De Duitsers zijn gewend om als lunch een warme maaltijd te gebruiken. De kaart is daar volledig op aangepast. Uiteindelijk vinden we aan de boulevard langs de Rijn een stalletje waar we een broodje met rindwurst kunnen kopen. Zo van de grill en erg smakelijk.

Wat later in de middag besluiten we met de kabelbaan (Seilbahn) naar de overkant van de Rijn te gaan waar onder andere Festung Erenbreitstein is. Door de glazen wanden van de cabines heb je een prachtig uitzicht op de Rijn en haar oevers. Een tochtje dat we iedereen aan kunnen raden.

DSC07221 (Klein)DSC07224 (Klein)DSC07225 (Klein)DSC07219 (Klein)

De andere oever viel een beetje tegen. Ondanks de vele toeristen was er niet veel te doen. We lopen achter de Festung langs en we krijgen een zodanig beeld dat we besluiten geen geld uit te geven om het verder van binnen te bekijken. Het hoge en eenvoudig te beklimmen uitkijkplateau is wel erg de moeite waard. Het geeft een prachtig zicht op de, toch wel redelijk volgebouwde, omgeving.

DSC07210 (Klein)DSC07208 (Klein)

Nadat we met de kabelbaan weer terug zijn gegaan wandelen we nog door een niet eerder door ons verkend deel van de Altstadt voordat we lopend langs de oever van de Rijn terug gaan naar de camper. Inmiddels zijn de beentjes wel moe van het slenteren.

DSC07230 (Klein)DSC07197 (Klein)

DSC07228 (Klein)

In het begin van de avond begint het te regenen dus de rest van de avond zitten we waarschijnlijk binnen. Hopelijk voor het eerst en het laatst deze vakantie. Morgen rijden we verder naar het noordelijk deel van het Zwarte Woud. Straks nog even een geschikte plek voor de camper zoeken.

Bis morgen.