Afgelopen nacht prima geslapen en tegen half negen opgestaan. Het begon al weer flink heet te worden in de camper. Na het ontbijt worden de fietsen klaargezet voor een tocht die ons langs het IJsselmeer eerst naar Stavoren breng en vervolgens naar Hindelopen. Daarna landinwaarts en via Koudum, tussen de meren Morra en De Holken door naar Bakhuizen en vervolgens terug naar de camping.

Onderweg naar Stavoren passeren we de rode klif. Deze klif is ontstaan tijdens de IJstijd. De naam komt van de rode grond die achterbleef na het smelten van de gletsjer.

Eenmaal aangekomen in Stavoren parkeren we de fietsen en gaan we te voet de stad en de haven verkennen. Natuurlijk bezoeken we ook het vrouwtje van Stavoren die uitkijkt over het IJsselmeer. Het is druk in het stadje. Wij zijn zeker niet de enige toeristen en vooral rond de haven is het druk.

Na Stavoren gaat de tocht verder richting Hindelopen. Onderweg passeren we het monument dat geplaatst is ter nagedachtenis van alle geallieerde piloten die tijdens de tweede wereldoorlog zijn neergestort in het IJsselmeer en daarbij zijn omgekomen. Het bestaat uit een boven het water van het IJsselmeer uitstekende vleugel en een tableau op de oever.

Aangekomen in Hindelopen gaan wij daar ook te voet op verkenning uit. Het is een prachtig en gezellig oud stadje met veel kleine steegjes, leuke winkeltjes en prachtige grachtjes waar af een toe wel eens iemand onopgemerkt verdrinkt :). We treffen ook een gebouw waarvan de blinden prachtig zijn beschilderd met godsdienstige afbeeldingen of met de spiegels van oude schepen.

Terug op de camping komen de loslopende kippen al weer snel naar onze camper. Misschien vanwege Sem’s waterbak, maar waarschijnlijk ook om dat we ze voeren met druiven en crackers.

Na het avondeten gaan we op pad. We willen de blauwe route door het Rijsterbos waar we gisteren aan waren begonnen nu wel helemaal lopen. Het blijkt een echte aanrader. Het is een bos met voornamelijk oude loofbomen. Er zijn brede lanen, maar vooral ook veel smalle paadjes die tussen bomen door kronkelen.

Ten slotte nog wat over Camping de Braamberg. Ze rekenen 26 euro per nacht, maar ondanks de mooie plek is dat veel te veel. Zo is er erg weinig sanitair en wordt niet opgemerkt dat er geen zeep aanwezig is. Op het veld zijn geen tappunten voor drinkwater. Er is geen WiFi netwerk beschikbaar en dat is tegenwoordig eigenlijk standaard en veelal gratis op de Nederlandse campings. Er is een broodjes service, maar de broodjes kan je pas om half tien ophalen. Al met al is de Braamberg geen camping die we iemand aanraden.

Oant Moarn