Gisteravond later zijn we met Sem nog even vanaf de camping naar de oever van het Lauwersmeer gelopen. Het doel was om ons oude brood aan de eenden te voeren. Het water is bijna spiegelglad en boven het meer is de lucht prachtig. Voor we eenden hebben gevonden, komen we langs een aantal baaitjes waarvan het water er rimpelloos bij zou hebben gelegen ware het niet dat er heel veel grote vissen aan de oppervlakte zwommen. Karpers of brasems denken wij. De staarten en vinnen staken telkens ver boven het water uit. Jammer genoeg moeilijk om op de foto te krijgen. Voor de liefhebbers hebben we wel een paar filmpjes.

     DSCN1354 (Klein)    20200615_203934 (Klein)

Natuurlijk vonden we ook wel eenden die dankbaar aanvielen op het oude brood. Het duurde echter maar even voordat de meeuwen het eetfeestje kwamen verstoren.

DSCN1364 (Klein)DSCN1366 (Klein)

Vanmorgen al op tijd opgestaan om de veerpont van half tien naar Schiermonnikoog te halen. Kaarten reserveren was gisteravond niet mogelijk dus het doel was om rond negen uur voor de kassa te staan. Toen wij aankwamen bleek er al een lange wachtrij te staan voor het enige loket waar de kaarten werden verkocht en er zat niet veel schot in. Nadat we het een poosje hadden aangezien ging Harm eens even polshoogte nemen. Al snel bleek dat je bij de aankoop van kaarten ook meteen moest aangeven met welke pont je terug ging. Zal wel een corona maatregel zijn, maar wij keken er anders tegenaan. Het beperkt je vrijheid en je bent de halve dag bezig met het in de gaten houden van de tijd om de boot niet te missen.

Terug naar de camper voor een plan B. Een kop koffie gaf voldoende inspiratie en we besloten, op basis van fietsknooppunten, een rondje rond het Lauwersmeer te fietsen. Warm zat en weinig wind. Prima fietsweer. We rijden vanaf Lauwersoog eerst naar het zuiden richting Zoutkamp. Vooraf hadden we bedacht om daar te gaan lunchen maar als we er zijn, is het daar nog veel te vroeg voor. Dus lekker doorfietsen maar. Wat opvalt zijn de vogelaars die zich in grote getale verzameld hebben rond het meer. Wij denken dat er wel haast een melding over een bijzondere waarneming is rondgestuurd.

Verder komen we diverse leuke dingen tegen onderweg. In een mega groot losloopgebied tussen dijk en water zijn “cowboys” te paard paard bezig om de koeien op te drijven. We zien een prachtig vogeltje in het riet. We hebben geen idee wat het is en nu even geen vogelaar te zien. Bij het gehucht Dokkummer Nieuwe Zijlen liggen een aantal prachtige zeilboten afgemeerd. Weer wat verder komen we bij het mooie oude sluisje van Ezumazijl. In de sluis is een fuut druk bezig om een zojuist gevangen paling in bedwang te houden. Af en toe ontsnapt de paling maar de fuut weet dat snel te herstellen.

DSCN1376 (Klein)DSCN1373 (Klein)DSCN1388 (Klein)DSCN1390 (Klein)

DSCN1396 (Klein)DSCN1374 (Klein)

Inmiddels krijgen we wel trek in een lunch en we zijn dan ook blij als we tegen half twee Anjum binnen rijden. We vinden gelukkig snel een terras waar ze een prima lunch serveren. In Anjum hebben we in het verleden al enkele keren bij de ambachtelijke slager vlees gekocht van de Schotse Hooglanders die in de natuurgebieden rond het meer grazen. We gaan er ook vandaag winkelen, Bij gebrek aan vries ruimte blijft het bij wat bescheiden aankopen.

Na bijna 50 kilometer fietsen zijn we tegen half vier terug bij de camper. Leuk is nog om te vertellen dat er erg veel brutale konijnen over de camping lopen. Best leuk al dat gehuppel.

DSCN1406 (Klein)

Beste mor weer.