Vandaag vertrekken we naar Leersum voor een lang weekend kamperen op de Utrechtse heuvelrug. De dag begint nog regenachtig maar de verwachtingen voorspellen zon voor de middag. De reis verloopt voorspoedig en iets over twaalf rijden we het terrein van de (boeren)camping op. De eigenaar loopt even met ons mee en al snel vinden we een lekker plekje voor onze camper. De zon is er inmiddels bij gaan schijnen en het is warm genoeg om lekker buiten te lunchen.

Met hulp van de wandelkaart hebben we een gele route gekozen die ongeveer langs de camping loopt en ons door het Leersumseveld moet voeren. Net buiten de camping komen we al snel aan de rand van de Leersumse plassen. Een paar prachtige vennen omringt door bos.

DSC02829 (Klein)

Het vervolg van de route buigt af van de vennen en we nemen ons voor er later nog eens te gaan kijken. Het is een mooi gebied en met het zonnetje op onze bol is het heerlijk lopen. Wel moeten we na een paar kilometer zelf maar een weg zoeken door de natuur. Een groot deel van de bossen is afgesloten en aangemerkt als gevaarlijk terrein. Dit is het resultaat van een windhoos die op 18 juni voor veel schade zorgde in Leersum en de omliggende bossen. In het dorp zie je er niet veel meer van maar in de bossen is alles nog niet opgeruimd.

DSC02841 (Klein)DSC02836 (Klein)DSC02834 (Klein)

We volgen de aanwijzingen op de anwb  paddenstoelen om Leersum te bezoeken. Aangekomen blijkt er in Leersum niet veel te beleven. In het centrum een paar supermarkten een fietsenmaker, een Hema en nog een paar winkeltjes. Horeca is ook niet overmatig voorhanden. We vragen aan een inwoner waar we een kop koffie kunnen drinken en komen uiteindelijk uit op het terras van het pannenkoekenhuis. Daar is gelukkig  wel prima bediening en ook Sem wordt niet vergeten. Uiteindelijk hebben we 12 kilometer gelopen en zijn verrast door het feit dat Sem dit zonder moeite volhield.

Na het avondeten besluiten we nog even met Sem naar de Leersumse plassen te lopen. We passeren een weiland waar een ree zich te goed doet aan het gras van de boer. De ree blijft wel op afstand, maar is niet echt onder de indruk van ons. Toen we later op de avond weer lang de wei kwamen liepen er drie. Het was jammer genoeg te donker voor scherpe foto’s.

 DSC02854 (Klein)

Aangekomen bij de vennen hebben we een rondje om één van de vennen gelopen. Het water was rimpelloos waardoor de bomen prachtig weerspiegelden. Ook konden we genieten van een mooie zonsondergang.

DSC02860 (Klein)DSC02862 (Klein)

Morgen gaan in ieder geval eerst een stuk met de fiets. Waarheen? Dat moeten we nog uitzoeken.

Tot morgen.

ps. Zoekplaatje: Op de foto van het ven staat een luchtballon. Wie kan hem vinden?

 

wandeling leersumseveld Leersum