Het kan blijkbaar niet op deze week. Wat een prachtig weer voor een vakantie in april. Vandaag een graadje minder en iets meer wind, maar wel weer de hele dag een stralende zon. Om hier energie van te krijgen heb je geen zonnepaneel nodig.

Het plan voor vandaag is simpel. We fietsen eerst naar Winterswijk waar we de markt willen bezoeken. In Winterswijk gaan we op zoek naar een knooppuntenkaart van de achterhoek en daarmee plannen we de rest van de route voor vandaag.

Het fietsen gaat voorspoedig en nog voor Winterwijk wacht ons de eerste verrassing. We komen langs de Olliemölle. Het betreft watermolen Den Helder in de langs landgoed Den Schooten lopende Boven Slinge. De molen werd gebruik voor graan malen en voor olie persen. In 2016 is de renovatie van de molen afgerond en het is momenteel echt een bezienswaardigheid.

DSC03692 (Klein)DSC03697 (Klein)

Op de oude foto het schilderij “Baeke langs het bos” geschilderd door Piet Mondriaan in de periode 1894 – 1896. Vermoed wordt dat hij dit schilderij, of schetsen ervoor, gemaakt heeft bij bij de watermolen. Ernaast de foto van Hilma waarop te zien is hoe de bocht er heden ten dage uitziet.

DSC03700 (Klein)DSC03699 (Klein)

Verder fietsend komen we langs een boerderij waar in een grote vijver een groep ganzen zwemt. Terwijl Hilma ze op de foto zet fiets er een ouder paar achter ons langs. De man beweert stellig tegen zijn partner “Dat zijn allemaal jonge zwanen”. Tja, niet iedereen heeft kennis van de natuur Glimlach

DSC03714 (Klein)

Onze tocht voert ons verder langs het Korenburgerveen. Dit gebied is de kaamkamer van de Kraanvogel. We doen ons best, maar krijgen er vandaag geen één te zien

DSC03716 (Klein)DSC03717 (Klein)

Wel komen we onderweg langs een paar prachtig onderhouden windmolens. Jammer dat ze geen van beiden draaien. Wind is er voldoende.

DSC03705 (Klein)DSC03711 (Klein)

De volgende stop is bij recreatiegebied “Het Hilgelo” met centraal het grote meer. Sem heeft geluk. Tot 1 mei is hij er nog welkom.

DSC03709 (Klein)DSC03706 (Klein)

In de Achterhoek is veel moois te zien in deze tijd van het jaar. Voorbeeld is de prachtige gevarieerde bomenrij. Bomen die nog in het blad moeten komen, bomen volop in het blad en het allermooist bomen volop in bloei.

DSC03712 (Klein)

Later als we weer bij de camper zijn zorgt Sem nog voor vermaak. Als wij het eten ophebben is hij aan de beurt. Dit keer is hij zo druk dat de bak telkens voor hem uitschuift juist onder het opstapje van de camper door. Op zijn buik voort tijgerend probeert hij zijn bak bij te houden.

DSC03730 (Klein)

Hold oe Kreggel

fietstocht vanaf Roerdinkhof westkant Winterswijk