Vanochtend minder lang uitgeslapen dan we van plan waren. Jammer, maar niet heel erg. Kunnen we op ons gemak de laatste voorbereidingen treffen voordat we afreizen naar camping Padjelanta. We lunchen vroeg en om kwart over twaalf vertrekken we richting Vledder. Het is al druk op de weg met ook veel caravans en campers. Iets na enen sturen we de camper het terrein van de camping op waarna we onze plek snel gevonden hebben.

Padjelanta is een wat vreemde naam voor een camping. De naam komt van Badjelannda. Dit is Samisch voor “het hoge land”of “zomerweide”. De Sami leven in Noord Zweden. In de zomer brachten zij hun rendieren naar de Badjelannda. Momenteel is het ook de naam van een 210000nha groot natuurpark. De link is ontstaan doordat het brandweerkorps van Vledder vriendschappelijke contacten onderhield met een collega korps in Zweden waarbij men elkaar regelmatig wederzijds bezocht. Overal op de camping zie je de verbintenis met Zweden terug. De gebouwen zijn volgens Zweeds gebruik donkerrood geschilders en ook de waarschuwingsborden zijn Zweeds. Hoewel, wij hebben nog geen eland gezien.

DSC03817 (Klein)DSC03839 (Klein)

We besluiten dat we vandaag de fiets maar eens laten staan en gaan te voet op weg naar Frederiksoord waar we het museum en de sporen met betrekking tot de “koloniën van welvarendheid” willen bekijken. De koloniën werden beheerd door de “Maatschappij van weldadigheid”. Deze maatschappij werd in 1818 opgericht met het doel de armen uit de steden door middel van werk, onderdak, scholing en zorg een perspectief op een beter bestaan te bieden. Jammer genoeg mocht Sem het museum niet in en een bezoek aan de bijbehorende tuinen werd ons afgeraden van wege de voorbereidingen  op een festijn dat daar binnenkort plaatsvind. Wel kregen we het advies om de uitgezette wandeling door het Sterrebos te volgen. Een raad die wij hebben opgevolgd.

Het Sterrebos is geen natuurlijk ontstaan bos maar is in 1770 aangelegd. De naam dank het bos aan het stervormig patroon van de paden die samenkomen op één plaats. Op dit centrale punt is een grote lindeboom geplant. Jagers hadden vanuit het middelpunt een overzicht van hoe het wild zicht verplaatste. Het bos was ook in gebruik voor de productie van timmer- en brandhout. Het is wel een prachtig mooi stukje bos en een aanrader voor iedereen die Vledder eens aandoet.

DSC03836 (Klein)DSC03834 (Klein)DSC03837 (Klein)DSC03821 (Klein)DSC03827 (Klein)DSC03822 (Klein)DSC03826 (Klein)DSC03820 (Klein)DSC03825 (Klein)

Na de rondwandeling zijn we via Vledder, waar we nog een patatje hebben gehaald, terug naar de camping gelopen. In totaal 13,5 kilometer en eigenlijk iets te ver voor Sem. Hij ligt nu achter ons zijn vermoeidheid luidruchtig weg te snurken.

Morgen gaan we op de fiets naar de Lambertus markt in Oldemarkt.

Tot morgen

wandeling Vledder Frederiksoord