Gisteren net de deur van de camper achter ons dichtgetrokken na het avondrondje met Sem toen het begon te regenen. En vanmorgen toen we opstonden regende het nog steeds. Niet al te heftig meer, maar uit de grijze wolken miezerde het nog. Voor ons geen groot probleem. Wij gaan in de ochtend toch naar Ãhus verkassen.

Na het ontbijt de camper rijklaar maken is puur routine geworden en kost niet veel tijd. Ãhus is niet zo ver, met een kleine 40 kilometer zijn we er wel. Gisteravond hebben we al vastgesteld dat we Norköping in ons tempo niet gaan halen en daar liggen we niet wakker van. Wij houden niet van heel lange verplaatsingen en Zweden blijkt groter dan verwacht. Glimlach Als het goed is krijgen we in de komende jaren meer vrije tijd en dan zijn er nog mogelijkheden genoeg. Vandaag ook voor het eerst de tank gevuld in Zweden. Met een dorstige camper en een dieselprijs van ca.  € 2,62 is dat een duur klusje.

Na een rustig ritje langs de kust zijn we ca. 11:00 op de camperplaats. Van de vijf beschikbare camperplaatsen is er nog één vrij waar wij dan ook onze Hymer parkeren. Er is geen receptie en betalen moet je per telefoon met een Zweedse betaalmethode. Dit wordt echter niet door onze bank ondersteund en we bellen de beheerder. Die is op het terrein aanwezig en blijkt een vriendelijke goedlachse man te zijn die zich verder niet zo druk maakt. Wij kunnen onze overnachtingen bij hem via de pin afrekenen. Hij is een goede ambassadeur voor Ãhus en overlaat ons met adviezen over zaken die we niet mogen missen. Als we alles willen bekijken moeten we waarschijnlijk een week blijven.

Wij lunchen vroeg en gaan dan naar het oude deel van de stad. Het is maar een paar honderd meter lopen, een brug over en we zijn er. Langs de oevers van het water (zonder naam en uitlopend op de zee) liggen boten in vele soorten en uitvoeringen. In de oude stad waren wel wat mooie gebouwen te vinden, maar we hebben wel mooiere oude steden gezien.

DSC04251 (Klein)DSC04249 (Klein)DSC04272 (Klein)DSC04273 (Klein)DSC04267 (Klein)DSC04278 (Klein)DSC04279 (Klein)

In het balkon en tuinhek een verwijzing naar het Vikingen verleden.

Wat we volgens de beheerder ook niet mochten missen was de fabriek waar de de beroemde Absolut Wodka stoken. Een product waar Ãhus beroemd om en trots op is. De fabriek, wel wat ingeklemd tussen nieuwere gebouwen heeft de uitstraling van een kasteel. Een bijgebouw waar ze bezoekers kunnen ontvangen heeft, alhoewel wat moderner, een gelijke allure. Het mooiste vinden wij echter de oude distillatieketel op het plein die versiert is met diverse figuren. Wij nemen aan dat die er nog niet op zaten toen de ketel nog dienst deed.

DSC04282 (Klein)DSC04280 (Klein)

DSC04257 (Klein)DSC04262 (Klein)DSC04260 (Klein)DSC04261 (Klein)DSC04258 (Klein)DSC04259 (Klein)

We zijn vroeg genoeg terug bij de camper om nog iets anders te ondernemen. We besluiten om te gaan wandelen in het Ãspet Naturreservat. Vanaf de camperplaats lopen we er zo in. Het is de bedoeling dat Sem mee gaat. Hij geeft er na een paar honderd meter de brui aan. Blijkbaar nog te moe van gisteren. We brengen hem terug en gaan vervolgens met z’n tweeën op pad. Het is een heuvelachtig open bos waarvan de bodem bedekt is met een laag mos. De inmiddels ruimschoots aanwezige zon zorgt voor een mooie lichtinval door de bomen. De wandelpaden hier zijn prima begaanbaar. Halverwege maken we een uitstapje naar het strand. Niet heel bijzonder. Wat bakens in de zee. Het strand en de eerste meters water zijn ook hier bevuild met algen en wier. Niet echt een aantrekkelijke plek om te zwemmen.

DSC04283 (Klein)DSC04300 (Klein)DSC04291 (Klein)DSC04299 (Klein)DSC04295 (Klein)DSC04304 (Klein)

Morgen op de fiets richting Kristianstad.

Vi ses imorgon

wandelen Aspet Naturreservat