Afgelopen nacht was het wat koeler en daarmee ook minder warm in de camper. We hebben alle drie dan ook prima geslapen. Sem heeft de hele nacht luid liggen snurken. Het resultaat is wel dat hij de vermoeidheid van gisteren achter zich heeft gelaten en vol ongeduld wacht op de gebeurtenissen van vandaag.

We gaan vandaag op de fiets naar het 20 kilometer verderop gelegen Kristianstad. Sem in de kar en onderweg. Vanuit Ãhus kunnen we de Sydostleden volgen. Een fietsroute van 274 kilometer door zuidoost Zweden. Voor ons is Kristianstad ver genoeg. Onderweg is er genoeg te zien.

DSC04313 (Klein)DSC04317 (Klein)

Een mooi rimpelloos meertje waarin de bomen en de lucht omgekeerd in te zien waren. Een mooie kerktoren en daarbij een volledig uit de toon vallende kerk

DSC04319 (Klein)DSC04321 (Klein)

Waar we een paar dagen terug allemaal boomgaarden hadden zijn hier veel akkers met koren. De tarwe en gerst beginnen al langzaam geel te kleuren.

DSC04311 (Klein)DSC04355 (Klein)

Weides die volledig gekleurd zijn door de bloemen die er bloeien. Hier geen gedoe met een door politici gecreëerd stikstofprobleem

DSC04322 (Klein)Op de broek van Harm een lifter. Een tor met een schild alsof het was gemaakt van gelakt hout.

DSC04324 (Klein)DSC04341 (Klein)

Vlak voor Kristianstad een meertje waar Sem even water kan drinken en een stukje zwemmen. Een snoek is niet zo blij met onze komst en verdwijnt na een flinke plons en het achterlaten van een kolk naar dieper water. Sem maakt het niet uit. Hij geniet van het apporteren van een stok die wij voor hem in het water gooien.

Het centrum van Kristianstad is prachtig en zeker een aanrader voor een ieder die naar Zweden gaat. De meest prachtige gebouwen kom je er tegen en de hele stad was netjes onderhouden. We lopen door de straten en bezoeken ook het Bastion Konungen. Van het eeuwenoude bastion is niet veel meer over. Nog enkele wallen en rijen erg goed onderhouden kanonnen waardoor ze niet helemaal p hun plaats zijn op de historische plek.

DSC04331 (Klein)DSC04344 (Klein)DSC04334 (Klein)DSC04330 (Klein)DSC04348 (Klein)DSC04332 (Klein)DSC04349 (Klein)

Op advies van een vriendelijk Zweeds echtpaar bezoeken we het “Kanalhuset, besöksplats i Vattenriket”. Een bezoekerscentrum waar je alles kunt leren over wat er groeit en leeft in het achterliggende natte gebied. Naast het gebruikelijke informatie materiaal ook een groot Aquarium met de vele soorten in het gebied levende vissen. Wandelend over een houten voetpad kun je een deel van het achterliggende gebied verkennen. Een goede tip en ook nog eens gratis.

DSC04337 (Klein)DSC04338 (Klein)DSC04342 (Klein)In de vogelkijkhut moet Sem ook even goed kijken wat er allemaal zwemt en vliegt.

Tegen half drie vertrekken we weer uit Kristianstad en gaan we onderweg naar de camper. We zijn op de heen en terugweg diverse spoorwegovergangen gepasseerd. Opvallend is dat geen van deze overwegen waren beveiligd. Ze worden enkel met een kruis aangegeven.

DSC04353 (Klein)DSC04318 (Klein)

‘s-avonds nog even de benen strekken in het aanliggende natuurpark. We ontdekken wroedsporen van de wilde varkens. Sem wordt erg ongedurig van de lucht die daarbij in zijn neus komt.

DSC04356 (Klein)

Vi ses imorgon