Vannacht hebben we prima geslapen op de Bemelerberg. De rust werd enkel verstoord door een enkel vliegtuig dat een landing inzette op vliegveld Aken. Uitgeslapen stappen we dan ook op de fiets en peddelen we naar Maastricht. De Maas en de rondvaartboten zijn snel gevonden en de kaartjes zijn vlot gekocht. We moeten nog wel een klein uur wachten voor het vertrek. We lopen maar even de stad in op zoek naar een kop koffie. Die hebben we snel gevonden. De koffiejuffrouw was blijkbaar uitgeschoten met het water want het was wel een heel waterig bakje.

De rondvaartboot vertrekt netjes op tijd en tot onze opluchting is daar de koffie een stuk beter. We varen eerst naar het zuiden waarbij we op de hoogte worden gehouden van wat er op de oevers is te zien. Natuurlijk is er ook aandacht voor de Sint Servaasbrug. Deze bogenbrug is de oudste brug van Nederland.

DSC05544 (Klein)DSC05512 (Klein)DSC05523 (Klein)DSC05525 (Klein)[4]DSC05514 (Klein)DSC05534 (Klein)

We varen ook langs de fabrieksgebouwen van de ENCI (eerste Nederlandse cement industrie). Dit bedrijf produceert al sinds 1920 cement op basis van de mergel die wordt gewonnen uit de St-Pietersberg.

DSC05538 (Klein)DSC05535 (Klein)

Sem heeft ondertussen een lieve vriendin gevonden. Sem is tijdens de rondvaart  in ieder geval meer geknuffeld dan haar vriend Glimlach

DSC05531 (Klein)

Als we weer aan land zijn is het tijd voor een lunch. Die vinden we bij de visboer in de vorm van een portie kibbeling en voor ons gezamenlijk een schaal met zeemix. Daarin vonden we o.a. krabpootjes, mega garnalen, gebakken mosselen, inktvisringen, garnalen en vis friet. Heeeeerlijk. Daarna op weg naar de grotten bij de St-Pietersberg. Het bezoek loopt uit op een teleurstelling. Sem mag niet mee de grotten in er en is ook geen plek waar hij op ons mag blijven wachten. Vervelend want Limburgse informatie voor toeristen vermelde dat honden toegestaan waren. Voor ons zit er niets anders op dan een wandeling over de Berg. Het landschap op de berg is niet echt de moeite waard. Wel was de door de ENCI gegraven mergelgroeve indrukwekkend. Wij  hebben er nog maar een klein deel van gezien want in werkelijkheid is hij nog vele malen groter.

DSC05562 (Klein)[4]DSC05553 (Klein)DSC05563 (Klein)DSC05558 (Klein)

De mergelgroeve is al jaren de woonplaats van een grote Oehoe. Deze uil heeft in de loop de jaren al dertig jongen grootgebracht. In de zomer maakt hij een nest aan de kant van de nissen. De winter brengt hij door in het bos aan de andere kant.

Onderweg zien wij telkens potjes met een doekje en vloeistof hangen. Het is een onderzoeksopstelling waarmee ze het nest van de Aziatische hoornaar proberen te ontdekken. Hopelijk hebben ze succes.

DSC05560 (Klein)DSC05559 (Klein)

Vanaf de St-Pietersberg kun je wel mooi een foto van Maastricht maken. Terug in Maastricht komen we voor de Helpoort te staan. We laten ons niet voor de poort wegslepen en wandelen er dapper onderdoor. Gelukkig geen vuur en verdoemenis aan de andere kant. Gewoon het centrum van Maastricht.

DSC05565 (Klein)DSC05573 (Klein)DSC05577 (Klein)

Voor we terug zijn bij de fietsen passeren we nog de Jeker. Een riviertje dat snel stromend en schuimend richting de Maas loopt.

DSC05570 (Klein)

De terugtocht op de fiets viel ons erg mee. Ondanks dat de helling  11% was kwamen we  met een beetje inspanning en wat ondersteuning van de fiets vlot boven op de Bemelerberg. ‘s-Avonds nog even een rondje om de camping met Sem. Daarbij kwamen we langs een boomgaard met tamme kastanjes waarbij de bomen echt overvol waren. Ook de zonsondergang boven het Limburgse landschap was prachtig.

DSC05585 (Klein)IMG-20220915-WA0001 (Klein)DSC05588 (Klein)

Morgen gaan we naar het in België gelegen Aywaille. Er schijnen daar mooie watervallen te zijn.

Tot murruguh

 

Varen, fietsen, lopen Bemelen en Maastricht