Na een nogal volle dag gisteren zijn wij van plan om het vandaag wat rustiger aan te doen. Het plan is om vandaag in het noord/oostelijk deel van de Groote Peel te gaan wandelen. Om bij het door ons uitgezochte startpunt te komen pakken we de fiets. Een klein half uurtje later arriveren we aan de noordkant van het gebied. Het zonnetje straalt hoog boven ons en de lucht is blauw met hier en daar de typisch Hollandse schapenwolkjes. Prima weer om te wandelen en zelfs Sem heeft er zin in.

Ook in dit deel van De Peel is het fijn om te wandelen. In het landschap is voldoende te zien. Ook hier weer veel grote grazers die moeten helpen om de hei schoon te houden. Dat lukt niet overal. We komen ook langs een stuk waar hoge varens het terrein volledig hebben overgenomen

DSC05973 (Klein)DSC05998 (Klein)DSC05985 (Klein)DSC05984 (Klein)

Verder is er veel te zien en te beleven. Gezien de sporen moet het gebied wel haast overbevolkt zijn met reeën die zich vandaag niet aan ons laten zien. Ook de wilde varkens hebben zo hun sporen achtergelaten. Boven de hei zien we regelmatig een buizerd zweven op zoek naar prooi. En Sem verstoort de middagrust van een mooi getekende fazant. De hei bloeit hier en daar nog en er is nog voldoende voorraad bessen voor de vogels beschikbaar.

DSC05983 (Klein)DSC06022 (Klein)DSC06013 (Klein)

DSC06019 (Klein)DSC05993 (Klein)

Ook in dit deel van De Peel zijn weer veel vennen en vennetjes te vinden. Ondanks de recente regen zijn er nog vennen die helemaal droog staan.

DSC06028 (Klein)DSC05986 (Klein)

Op de meest oostelijke punt van het gebied staat een degelijke hoge uitkijktoren. Harm klimt via 100 treden naar boven en wordt beloond met een schitterend uitzicht over het gebied.

20220922_125805 (Klein)20220922_125749 (Klein)

Naast de toren bij het Turfstekerspad staan een paar prachtige houten beelden die die turfstekers uitbeelden. Duidelijk te zien dat er toen ook al werkers en koffiedrinkers waren.

DSC06003 (Klein)DSC06005 (Klein)

Na een wandeling van ca. 12 kilometer zijn we weer terug bij de fietsen. Sem kan voor de terugreis weer genieten van zijn nieuwe fietskar. Terug bij de camper begint hij gelijk aan het uitrusten.

DSC05968 (Klein)DSC06031 (Klein)

Morgen rijden we weer naar huis. We hadden al een camping bij Millingen aan de Rijn uitgezocht, maar de weersverwachting heeft ons anders doen besluiten. Voor morgen is de weersverwachting nog goed, maar voor zaterdag staat er flink wat regen verdeeld over de dag op het programma. Voor andere locaties in Nederland is de voorspelling nagenoeg gelijk. Voor ons voldoende reden om naar huis te rijden om vervolgens de rest van de vakantie leuke dingen te doen vanuit huis. Voor zaterdag staat alvast de camperbeurs in Hardenberg op het programma.

Tot Murrughe / Houdoe  ( we zitten op de grens van Limburg en Brabant Glimlach )

wandelen Groote Peel noord-oost