Ondanks, of misschien wel vanwege de warmte, hebben we besloten het Zwarte Wout te verlaten. We hebben ons oog laten vallen op een locatie aan de Rijn. Aan de oever bij Remagen ligt camping Goldene Meile. De voorspelling voor Remagen geeft iets koeler weer dan in het Zwarte Woud, maar met 26 graden nog steeds mooi zomerweer. Een ander voordeel is dat we denken dat we onze fietsen weer kunnen gebruiken.

We zijn vanmorgen wat vroeger opgestaan en om kwart over negen zijn we klaar voor vertrek. De helling vanaf de camping is nog even spannend. Eraf blijkt beter te gaan dan er tegenop. Tot Remagen zijn er 355 kilometers af te leggen. Dat er veel wegwerkzaamheden in Duitsland zijn was al uitvoerig beschreven door de pers. Dit maal krijgen wij er ook veel mee te maken. Tijdens de rit treffen we zes keer een bouwstelle met het oponthoud dat daar bij hoort. De meeste vertraging liepen wij echter op door een ongeval waarbij we ook enige tijd volledig stil hebben gestaan. Mooi is wel om te zien hoe de Duitsers de weg onmiddelijk vrijmaken voor hulpverleners. Dit doen ze door in twee rijen uiterst links of uiterst rechts te gaan rijden. Hulpverleners hebben daardoor vrij baan in het midden.

Zo’n veertig kilometer voor Remagen komen we over een hoge brug over de Moezel. Aan het eind van de brug is een afslag naar een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats kun je naar een uitzichtpunt lopen vanwaar er schitterende foto’s van het Moezeldal zijn te maken.

Tegen kwart voor drie arriveren we bij de camping. Er staat al een rijtje campers en caravans te wachten buiten de poort. Jammer genoeg kennen ze in dit deel van Duitsland ook de Mittagruhe. De receptie is tot drie uur gesloten. Inschrijven ging daarna, vanwege onze reservering van gisteren, wel vlot. Even de camping verkennen en vervolgens op naar de Rijn. Er loopt een prima voet- en wandelpad langs de Rijn. Het is lekker druk op het water. Er zijn rondvaartboten en cruiseschepen en verder heel veel handelsvaart met uiteenlopende ladingen. Wat ons opvalt is dat vandaag meer dan 50% van de vrachtschepen onder Nederlandse vlag varen.

Iets verderop zien we de boulevard van Remagen liggen. We besluiten die kant op de wandelen. Al snel komen we daarbij op een historische plek. De brug over de Rijn bij Remagen. Deze brug geniet bekendheid omdat dit de enige brug over de Rijn was die de Duitse verdedigers niet hebben opgeblazen. De geallieerden maakte er dankbaar gebruik van. Zij bereikten via deze brug de overzijde van de Rijn. De brug bestaat nu niet meer. Aan beide oevers staan, als monumenten, nog wel een paar grote pijlers. In de pijler bij Remagen is nu het Friedenmuseum gevestigd.

We bereiken vervolgens de gezellige boulevard waar het vol staat met druk bevolkte terrassen. Ook de plaatselijke brouwer heeft er een restaurant waar hij uiteraard zijn eigen bier verkoopt. Het bier smaakt fantastisch, en aangezien je op één been niet kunt lopen bestellen we er ook eentje voor ons tweede been. Het is een heerlijke plek om te zitten en inmiddels is het al bijna half zes. We besluiten nog wat langer op het terras te blijven om er ook te eten. De brouwer blijkt ook een prima keuken te hebben met een Italiaanse en Duitse kaart

Na het eten lopen we terug richting camping. Voor een deel via de oude stad. Waarschijnlijk zijn we in het Zwarte woud wat verwend. We vinden de oude stad van Remagen niet heel bijzonder.

Voor morgen nog geen uitgewerkte plannen. We kunnen in ieder geval kiezen uit fietsen langs de Rijn of varen op de Rijn. Bij de VVV nog een hand vol folders meegenomen. Misschien wordt het nog wel heel wat anders.

Bis morgen