Vandaag herinneren alleen de plassen her en der aan de regen van gisteravond. De zon staat al hoog aan de hemel te stralen als wij uit bed komen. Hoewel Sem met de dag fitter lijkt te worden durven we een langere wandeling toch niet aan. Het wordt een combinatie vandaag. We gaan een eind fietsen en willen vervolgens gaan wandelen op Landgoed De Hamert.

Vanaf de camping ben je al na een paar honderd meter bij het Reindersmeer dat deel uitmaakt van het nationaal park Maasduinen. Gisteren kwamen we er ook langs, maar toen was de lucht donker en dreigde er regen. Nu in het zonnetje komt het meer veel beter tot z’n recht.

We fietsen verder richting het landgoed en bossen en meertjes bepalen de uitstraling van het glooiende landschap.

Bij landgoed De Hamert aangekomen kiezen we voor de met witte paaltjes gemarkeerde wandelroute. Al snel komen we bij een oorlogsmonument. Op deze plek zijn in 1943 zeven mensen gefusilleerd vanwege hun aandeel in de mei staking. Van dit soort plekken worden we altijd weer even stil en vragen ons af of wij in vergelijkbare omstandigheden ook de moed tot verzet zouden hebben.

Het is goed wandelen door het landgoed. We komen weer door stukken bos, over de heide, langs de onvermijdelijke meertjes, bij een oude grafheuvel en zien een kudde grote grazers. Sem gaat heel verrassend steeds fier voorop.

Na onze wandeling vervolgen we onze fietstocht langs de oevers van de Maas naar het zuiden om uiteindelijk bij Arcen terug te keren. We maken twee keer gebruik van een pontje om de overkant te bereiken.

Als we terug zijn op de camping worden we door mede kampeerders gewezen op de aanwezigheid van een ransuiltje in één van de bomen. Ondanks de lastige positie zo achter wat takken weet Hilma hem toch op de foto vast te leggen

Morgen rijden we door naar Twente waar we bij de ons bekende camperplaats “Erve Velpen” een plekje gereserveerd hebben.

Houdoe