Vandaag willen we het eens volgens het boekje doen. De weersverwachting is droog weer met een temperatuur van 21 graden en windkracht 2. Heerlijk weer voor een fietstocht. In het boekje heeft Hilma een knooppunten route van dik 50 kilometer gevonden die ons door het grensgebied nabij De Lutte voert. Het startpunt is dicht bij de camperplaats.

We beginnen volgens het boekje. Al snel blijkt dat het boekje niet voldoende is. Het blijkt dat in het boekje lang niet alle benodigde knooppunten zijn weergegeven. We vullen met behulp van de kaarten bij ieder knooppunt de benodigde tussen liggende knooppunten in.

We rijden een heel stuk over het commiezenpad. Dit pad loopt over de grens met Duitsland. De naam komt van de commiezen (douane) die daar de smokkelaars probeerde te betrappen. De gerestaureerde commiezenhut is een schuilplek voor de commiezen. Niet alleen voor slecht weer, maar ook om potentiele smokkelaars te verrassen.

In het Duitse deel van de route is het landschap nog wel mooi, maar hier ligt de nadruk toch meer op landbouw en veeteelt. Iets wat toch ook wel heel mooie foto’s oplevert.

Voor Gildehaus begint de weg steeds meer op te lopen. Het eindigt met een steile klim naar de molen. Tegenover de molen heb je een goed uitzicht over de omgeving.

Rond half vier en met 52 kilometer op de teller zijn we terug bij de camper. Vanavond nog een keer samen uit eten en dan morgen, na wat winkelen in Uelsen, terug naar huis. Voor even is het gedaan met de pret, maar voor je het weet is het september.

Bedankt voor het lezen en de reacties,