Oeps, hier is wat fout. Gisteren was er een zonnige dag voorspelt maar vanmorgen hangt er een donkergrijze wolkendeken boven de camping. Het is ook harder gaan waaien en het voelt allemaal een stuk kouder dan gisteren.

Vandaag gaan we de panoramaroute fietsen. Die loopt een eind parallel aan de kust van de Deense Waddenzee. Door de Waddenzee loopt een weg naar het eiland Mando. Deze weg is uitsluitend begaanbaar bij laag tij. Al we er op het goede moment zijn gaan we waarschijnlijk het eiland ook bezoeken.

Als we een dikke tien kilometer hebben gefietst komen we bij het opstappunt voor de tocht naar het eiland. Het vervoer naar het eiland gaat met wagens die door grote tractoren worden getrokken. Als we twintig minuten wachten tot half elf kunnen we meerijden. We parkeren de fietsen en stappen met Buddy in de wagen. De tocht blijkt in totaal zo’n 40 minuten te duren. Vooral tegemoetkomend verkeer zorgt voor oponthoud.

Eenmaal op het eiland gaan we eerst maar eens op zoek naar een kop koffie met appelgebak. Tijd zat, want we kunnen pas om half vier terug naar het vaste land. Het appelgebak op het eiland is anders dan je zou verwachten. Het wordt geserveerd in een glas, waarin een laag appels, een laag van krokante koek met een smaak die ongeveer overeenkomt met bitterkoekjes dan weer een laag appels en vervolgens een laag met de hand geklopte slagroom. Het geheel wordt afgemaakt met chocolade vlokken en het is een echte aanrader als je ooit op het eiland komt

Voor Buddy is het eiland zijn eerste bezoek aan de zee. Hij vind het water geweldig.

Het enige plaatsje Mando By is vooral gericht op toerisme. Veel horeca, wat souvenirs en een museum. Overige bezienswaardigheden zijn de molen en de oude kerk met prachtige panelen en boten aan het plafond.

De rest van het eiland is een ruig licht glooiend duinlandschap met lage plekken waar geulen het water diep het land in brengen. Het zou een waar vogelparadijs kunnen zijn als de vossen van het vaste land de oversteek niet hadden ontdekt. Nu maken ze veel slachtoffers onder de vogels.

Wat verder opvalt is zijn de vele wilde bloemen die het eiland kleur geven

Vanaf het dak van de wagen zijn op de terugweg de plekken die bij vloed onderlopen goed te zien. Bij vloed staat er ca. 60 cm water.

Vi ses i morgen