Eerst nog even terug naar gisteravond toen de lucht getekend werd met een combinatie van wolkenbanen en snel voortbewegende losse wolken. Dit spektakel leverde ook een bijzonder mooie zonsondergang op.

Vandaag begint de dag zonnig en na het ontbijt en wat opruimwerk vertrekken we op de fiets naar het 17 kilometer noordwaarts gelegen Hvide Sande. In deze stad bevindt zich de doorgang tussen de Noordzee en het Ringkobing Fjord. Er is ook een vissershaven aan weerszijden van de doorgang.

Er loopt een prima fietspad langs de provinciale weg naar het noorden, maar wij geven de voorkeur aan het fietspad dat door de duinen naar het noorden loopt. Het duingebied waar we doorheen rijden is prachtig.

Vanaf een heuvel kun je het fjord fotograferen. De landtong tussen zee en fjord is niet erg breed.

Het fietsen door de duinen bevalt niet zo goed als vooraf verwacht. Het fietspad is verhard met hele kleine kiezelsteentjes. Meestal fiets dat prima, soms liggen ze erg los en in het risico groot dat de fiets wegslipt. Een ander probleem is dat het pad ook door bungalowparken gaat. Daar zijn de paden breder voor de auto. Ze zijn echter voorzien van dikke kiezels waarover de fiets niet al te lekker gaat. Halverwege de tocht komen we weer bij de provinciale weg. Dit keer kiezen we voor het fietspad erlangs.

In Hvide Sande is het druk met toeristen. Het toeristische centrum is een aaneenschakeling van horeca, viswinkels met verse en gerookte vis en ander zeefruit, ook opvallend veel kledingwinkels en natuurlijk de onvermijdelijke souvenirs. Nadat we de fietsen geparkeerd hebben kopen we eerst voor de lunch een paar broodjes gerookte zalm. Daarna even wat kronen halen uit de pinautomaat. Blijkt soms toch handiger dan alles met de pas betalen. Vervolgens door de winkelstraten richting de haven en de doorgang. Onderweg proberen we ergens een plek te vinden die postzegels verkoopt en tevens een gemeentehuis voor een Deense visvergunning. In beide gevallen zijn we van het kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk met lege handen blijven staan.

De doorgang tussen zee en fjord kan worden afgesloten met schuiven. Bij lange na niet zo indrukwekkend als de stormvloedkering in Zeeland, maar waarschijnlijk daar dan ook niet nodig

Buddy blijft Buddy dus als hij bij het water kan komen dan moet er even worden gespetterd.

Even na half drie hebben we wel genoeg gezien en besluiten we terug te fietsen naar de camper. Onderweg besluiten we om morgen vroeg verder te rijden richting Skagen. Nog een flink stuk rijden. Dat maakt echter niet zoveel uit. Er wordt voor morgenvroeg regen voorspeld

Vi ses I morgen