Het weer op dit moment in Denemarken past goed bij ons. De zon schijn volop en met 20 graden is het een mooie temperatuur voor activiteiten. Vandaag staat een bezoek aan “Lille Vildmose” op het programma. Een uitgestrekt moerasgebied aan de rand van het Kattegat en ten oosten van de lijn Egense, Dokkedal, Oster Hurup. Wij gaan eerst 7 kilometer met de fiets naar het “Lille Vildmosecentret” het informatiecentrum voor het gebied.

We krijgen het advies om eerst richting het Birkeso meer te lopen waar we al snel bij een vogelkijkhut komen. Vogels genoeg in het meer en nog meer op het kleine eilandje.

Er wordt een wandelpad om het meer aangegeven en we besluiten dat pad te volgen. Buddy doet als gewoonlijk het graafwerk en wordt daarbij goed in de gaten gehouden door een kleine stern die het waarschijnlijk maar niets vind. Ondertussen wordt het terrein steeds natter.

Niet alleen het terrein wordt natter. Ook de paden. Steeds vaker moeten we uitwijken om diepe modderpoelen in het pad te vermijden. Een foute stap wordt al snel afgestraft met het diep wegzakken in de derrie. Het is duidelijk dat we door een echt moeras gaan.

Maar doorzetten wordt beloond. Plotseling staan we oog in oog met een boom van een eland. Wij zijn denk ik meer onder de indruk van hem als hij van ons. Hij blijft ons rustig vanaf een meter of 15 aankijken en biedt alle mogelijkheid om hem te fotograferen.

Als we verder lopen komen we nog meer sporen van elanden tegen maar die zien we nergens. Langzaam wordt het terrein weer wat droger. We stoppen nog even bij een vogelkijkhut aan de Tofte So. Weinig vogels op het water maar wel een nest met jonge zwaluwen tussen de balken.

Uiteindelijk komen we uit bij een parkeerplaats. Met wat hulp van Google maps lopen we de laatste 4 vier kilometer over verharde paden terug naar het info centrum. Onderweg opvallen veel jongvee in de wei. De totale wandeling bleek bij terugkomst 14 kilometer te zijn.

Zo nog even zoeken na een nieuwe bestemming voor morgen

Vi ses i morgen