Terug in Nederland. Na een goed verlopen trip van dik 200 kilometer zonder files of wegwerkzaamheden kwamen we rond kwart over twaalf aan in Bourtange. Inchecken was zo klaar en er was voldoende ruimte op het camperveld om een geschikte plek te kiezen.

Als je in Bourtange bent ga je natuurlijk ook de vesting bekijken. De vesting is tussen 1580 en 1593 aangelegd en op Wikipedia is te lezen dat het de inwoners tegen menige aanvallers heeft beschermd. Het plein midden in de vesting is tegenwoordig gezellig ingericht met enkele terrassen en leuke winkeltjes. De huizen binnen de vesting zijn verder gewoon bewoond. Voor wie er zou willen wonen, er zijn er momenteel twee te koop. De vesting heeft de vorm van een ster met 5 punten. In plaats van dikke stenen muren bestaat de bescherming uit een hoge en brede aarden wal. Daarvoor nog een brede gracht.

Wij lopen eerst een rondje over de de aarden wal. Als je vroeger de vesting aan het verdedigen was en je moest een kleine of grote boodschap kwijt, dan kon dat in hokjes die boven de gracht waren gebouwd en die vanaf de vestingswal via een plankier bereikbaar waren. Wel hygiƫnisch misschien, maar niet echt een veilige plek. Na het rondje over de wal verkennen we de straatjes en winkeltjes in de vesting en genieten we van een koud biertje op het terras.

Nabij de camping is fietsknooppunt 55. Voor morgen hebben we een fietstocht van ca. 40 km uitgezocht.

Tot morgen.