Camperplaats Appelscha 19-09-2021

Vandaag staat een fietstocht naar het Drents Friese Wold op het programma. Wel moeten we eerst de camper op de parkeerplaats van het naastgelegen pretpark zetten. We mogen hem, vanwege de drukte op de camperplaats, niet tot het einde van de middag laten staan. Op zich geen probleem en zo vroeg is er ook ruimte zat op de parkeerplaats.

Wat heeft Nederland toch een boel mooie gebieden. Elke keer verbazen we ons weer over wat er nu weer aan ons oog voorbijtrekt. Weer zo’n, deels glooiend, landschap met heide, wild gras, bos en natuurlijk grote vennen. Het is wat minder warm dan gisteren en er staat wat meer wind maar voor ons is het prima.

DSC02811 - kopie (Klein)DSC02813 - kopie (Klein)DSC02826 (Klein)DSC02825 (Klein)DSC02815 - kopie (Klein)DSC02821 - kopie (Klein)

In het gebied komen we ook langs een bord dat het verhaal verteld van onderduikers die in verstopt zaten in goed verborgen schaftketen van Staatsbosbeheer en daar gezond het einde van de oorlog hebben gehaald.

DSC02820 - kopie (Klein)

We beklimmen ook de hoge uitkijktoren vanwaar je weer een heel andere blik op het gebied krijgt. Het is even klimmen maar dan zie je ook wat.

 

DSC02816 - kopie (Klein)DSC02818 - kopie (Klein)DSC02807 - kopie (Klein)DSC02817 - kopie (Klein)

Terug bij de camper blijkt hij behoorlijk te zijn ingesloten door de auto’s van bezoekers van het pretpark. Het kost wat manoeuvreren voor we de fietsen achterop de fietsdrager kwijt kunnen en we de parkeerplaats kunnen verlaten.

Morgen weer aan het werk en de komende drie weekenden andere verplichtingen. De camper moet nu eerst maar weer even naar de stalling.

fietsen drents friese wold 19-09

Camperplaats Appelscha 18-09-2021

Gisteren  na het werk eerst nog snel even nieuwe pootjes onder de camper laten monteren, dan snel eten en vervolgens op weg naar Camperplaats Appelscha. De camperplaats ligt aan de rand van Appelscha net naast de parkeerplaats van Verkeers & Attractiepark “Duinen Zathe”. We vinden al snel een plekje voor onze camper. Een bezoek aan de receptie is niet nodig. Er zijn in totaal 24 plekken en als er wat vrij is kun je er gaan staan. Betalen kun je regelen door het stageld in een enveloppe te doen. Het is een erg mooie camperplaats. De paden en parkeerplaatsen voor de campers zijn verhard met gravel. Naast iedere camper ligt een ruim grasveldje. Deze camperplaats komt zeker in onze top drie van goed verzorgde plekken.

Vanmorgen zijn we al vroeg wakker. Sem is de hele tijd aan het krabben en bijten op jeukende plekken en hij maakt daarbij nogal wat geluid. Gisteren heeft hij overdag ook al lang liggen bijten met het gevolg dat hij een kale rode plek op zijn achterste heeft. De malheur is veroorzaakt door een in de vakantie opgelopen vlooienbesmetting. De vlooien zijn inmiddels wel bestreden, maar de jeuk blijft. Daarom eerst maar een afspraak gemaakt bij de Appelschase dierenkliniek. Gelukkig kunnen we er redelijk op tijd terecht. De vriendelijke dierenarts weet wel raad. Het gaat wel ten koste van een deel van zijn vacht waar zonder pardon de tondeuse op wordt losgelaten. Daarna wordt alles netjes schoongemaakt en krijgen we een spray en pilletjes mee voor de jeuk. Het werkt behoorlijk snel en Sem is al een stuk rustiger.

Wat later dan de bedoeling vertrekken we voor onze fietstocht naar en door het Fochteloërveld. Met een beetje tegenwind maar met de zon op onze bol is het prettig fietsen. Al snel komen we bij het gehucht Fochteloo. De naam is afgeleid van “vochtig bos”. In de prehistorie was ter plekke een oerbos uit loofbomen. Door verzakking werd het terrein steeds natter en daardoor zijn de bomen verdwenen. Rond 1850 waren door het inzakken van het veen en de verbeterde afwatering restanten van het oerbos aan het licht  gekomen. Tussen 1935 en 1938 is bij verveningswerkzaamheden gebleken dat er in de prehistorie al bewoning was in dit gebied.

We kijken ook nog even op het oude kerkhofje van Fochteloo daarbij aangetrokken door opvallende klokkenstoel. Ook is er op borden nog wat informatie te vinden over een beroemde inwoner.

DSC02754 - kopie (Klein)

Het Fochterloërveld is verder een prachtig en nog steeds erg nat natuurgebied waar wel prima fietspaden doorheen lopen. Natuurlijk zijn in zo’n gebied ook veel prachtige vennen te vinden. Vogels zijn er minder. Door het gat in de vogelkijkwand zien we er in ieder geval niet één.

DSC02760 - kopie (Klein)DSC02798 - kopie (Klein)DSC02796 - kopie (Klein)

DSC02772 - kopie (Klein)DSC02793 - kopie (Klein)DSC02761 - kopie (Klein)

DSC02804 - kopie (Klein)DSC02768 - kopie (Klein)DSC02801 - kopie (Klein)

DSC02773 - kopie (Klein)DSC02791 - kopie (Klein)DSC02776 - kopie (Klein)

Bij onze fietstocht komen we ook in Veenhuizen (op het Drentse platteland). Een deel van het oude gevangeniscomplex is ingericht als museum en oude boevenwagens (bussen) rijden af en aan. Met hier en daar een terrasje is het echt een toeristisch attractie. Ook het deel van het complex dat nog in gebruik is al huis van bewaring is gevestigd in een mooi oud gebouw. We zijn wel blij dat wij buiten staan.

DSC02780 - kopie (Klein)DSC02783 - kopie (Klein)DSC02784 - kopie (Klein)

Bij goed weer gaan we morgen fietsen in het Drents- Friesewold.

Tot morgen

 

 

 

 

 

rondje Fochteloërveen 18-09-2021

Camping Vrije Vogel Oudeschild 11-09-2021

Vandaag is de zon de grote afwezige. De lucht is grijs en er staat een stevige wind. Gelukkig geen regen en dat is de hele dag zo gebleven. Gisteravond hadden we een knooppunten route bedacht, maar vandaag besluiten we toch eerst naar Den Burg te gaan voor een telefoonspecialist. Gisteren na mijn uitglijder in zee wilde de nauwelijks nat geworden telefoon niet meer laden. Voor de rest werkte alles naar behoren. Later op de avond, na een behandeling met de handendroger in de wasruimte, was hij zo vriendelijk de accu nog één keer te vullen. Vanochtend was het laden weer over en ook de blower werkte niet. De telefoon dokter in Den Burg heeft hem wel weer aan het laden gekregen. Weliswaar met een andere lader en kabel maar alles functioneert weer. Kan ik de F1 voorspelling gewoon indienen morgen.

Na onze stop in Den Burg zijn we doorgefietst richting De Koog. Het was flink trappen zo tegen de wind in. Gelukkig waren er op delen mantelingen, zoals we die vooral kennen uit Zeeland, aangeplant. Scheelt een stuk.

DSC02722 (Klein)

Bij De koog hebben we een strandwandeling gemaakt. Sem had vanmorgen niet veel zin. Op het strand was dat snel over. Er waren mooie golven en voor Sem heel belangrijk schuimvlokken om achteraan te rennen.

DSC02724 (Klein)DSC02728 (Klein)

Na een lunch op het strand weer op de fiets naar het  “Nationale Park Duinen van Texel”. Het is daar inderdaad prachtig. Een deel van de duinen is begroeid met bloeiende heide. Er is echter ook voldoende meer gebruikelijke beplanting te vinden. We fietsen hier niet alleen, maar maken ook een wandeling door dit gebied. Om ons een plezier te doen laat de zon af en toe even zijn gezicht zien

DSC02733 (Klein)DSC02730 (Klein)DSC02742 (Klein)

DSC02753 (Klein)DSC02748 (Klein)DSC02740 (Klein)

Als we een keer onze fiets wegzetten voor wat foto’s blijkt dit naast een nest van de Hoornaars te zijn. We hebben een paar foto’s van ze gemaakt en ze verder wijselijk met rust gelaten.

DSC02735 (Klein)

Op de terugweg stoppen we nog even bij in de buurt van de camping gelegen pluktuin. We verzamelen in korte tijd een dikke kilo blauwe bessen en aardbeien. Hebben we thuis gelijk vers fruit.

Morgen weer naar huis en maandag weer aan het werk. Met dit mooie weer had het wel wat langer mogen duren.

Fietsen en wandelen Texel

Camping Vrije Vogel Oudeschild Texel 10-09-2021

Voor deze ochtend hebben we voor het eerst deze vakantie de wekker gezet. Gisteravond hebben we twee plekken gereserveerd op de TX10. Een garnalen kotter waarmee we de wadden op gaan om te vissen. Hij vertrekt om half elf, maar toeristen wordt verzocht een half uur eerder aanwezig te zijn. Het betreft een tocht van twee uur waarbij de netten uitgaan en na een korte trek de vangst wordt beoordeeld. Het gaat dan niet alleen om de garnalen maar ook om wat er verder in het net is gezwommen. Het wordt een leuke tocht. Het weer is prima alleen hangt er een lichte mist boven het water. Hieronder in volgorde van handelingen de foto’s van de tocht.

Het vertrek uit de haven van Oudeschild

DSC02569 (Klein)DSC02572 (Klein)[7]DSC02570 (Klein)DSC02580 (Klein)DSC02579 (Klein)

De netten gaan over boord aan weerszijden van de boot en verdwijnen langzaam onder water.

DSC02596 (Klein)DSC02601 (Klein)DSC02603 (Klein)

De vangst wordt aan boord gebracht onder toeziend oog van een geïnteresseerde liefhebber van vis

DSC02618 (Klein)DSC02652 (Klein)DSC02650 (Klein)

De opbrengst van de eerste trek. Veel variatie aan soorten. Een deel ervan op de foto’s. Nog weinig garnalen. Dat kwam goed tijdens de volgende twee trekken op een andere locatie

DSC02664 (Klein)DSC02641 (Klein)DSC02679 (Klein)DSC02632 (Klein)DSC02628 (Klein)DSC02627 (Klein)DSC02677 (Klein)

Wat niet bruikbaar is gaat weer overboord. Dit tot genoegen van de meeuwen.

DSC02608 (Klein)

Tegen half één zijn we terug in de haven waar we van boord gaan met zeker twee kilo verse, maar ongepelde, garnalen. Dat wordt nog een leuke avond. We waren van plan om gelijk vanuit de haven aan onze fietstocht te beginnen maar nu gaan we eerst de garnalen maar naar de koeling van de camper brengen.

Vervolgens starten we onze fietstocht door het zuidelijke deel van Texel. Het eerste stuk voert ons over de Zeedijk met een mooi uitzicht op het water. Best lekker fietsen. Waarschijnlijk zit er veel vis langs de dijk. We komen ook lang “de ijzeren kaap”. Een historisch herkenningspunt in Oosterend.

DSC02689 (Klein)DSC02688 (Klein)

Bij de baak ontdekt Hilma een nat mannetje en ze kan niet laten om er een foto van te maken. Het kereltje wilde even pootje baden, maar is van de natte basaltblokken gegleden. Broek nat, shirt nat, hoe lekker is dat.

DSC02692 (Klein)

Gelukkig is de broek van snel drogende stof en na wat wringwerk zetten we de tocht gewoon door. Een briesje en de zon zorgt voor het droogwerk.

Als we de dijk verlaten fietsen we door het polderlandschap. Er zijn veel grote boerderijen. Her en der lopen koeien in de wei, maar er zijn vooral veel schapen die ‘s-nachts onderdak vinden in de typisch Texelse boeten. Vogeltjes liften soms mee op de schapen op zoek naar parasieten.

DSC02700 (Klein)DSC02705 (Klein)DSC02695 (Klein)

We stoppen onderweg ook even bij de begraafplaats van de Georgiërs. Tijdens de tweede wereldoorlog werden Georgische mannen verplicht om dienst te nemen in het Duitse leger. Vierhonderd van hen waren, samen met vierhonderd Duitse soldaten, gelegerd op Texel. Toen de oorlog op z’n einde liep zou de eenheid moeten verplaatsen naar oost Nederland om daar aan de gevechten deel te nemen. De Georgiër besloten om in opstand te komen en bonden de strijd aan met de Duitsers. Dit was bijna gelukt. Alleen twee Duitse forten bleken te sterk. Na 10 dagen kwamen er versterkingen voor de Duitsers aan op Texel en werd de opstand neergeslagen. Bijna tweehonderd Georgiërs en honderden Duitsers kwamen om het leven.

DSC02707 (Klein)DSC02710 (Klein)

‘s-avonds voor de laatste keer deze vakantie BBQ-en. De poes van de camping schuift ook aan. Gezellig met Sem op één bankje wachten op wat kleine stukjes vlees.

DSC02717 (Klein)

Morgen zoeken we de bossen en het strand van Texel op.

Tot morgen.

 

garnalen vissen en fietsen zuidzijde

Camping Vrije Vogel Oudeschild Texel 09-09-2021

Vanmorgen iets eerder uit bed. We willen een beetje op tijd in Den Helder zijn voor de overtocht naar Texel zodat we daar ook vandaag al wat meer tijd hebben om rond te kijken. Aangekomen bij de veerhaven zien we de pont net vertrekken. Jammer, dat wordt een half uur wachten. Uiteindelijk vertrekken we met de pont van half elf. Alle reizigers in voertuigen worden, vanwege de corona, verzocht tijdens de overtocht in hun voertuigen te blijven. Wij zijn braaf, maar het is op deze manier wel een saai reisje. We besluiten alvast om op de terugreis wel naar het boven dek te gaan.

De camping, net iets ten oosten van Oudeschild, hebben we snel gevonden. Tot onze verbazing kunnen we het stageld hier niet pinnen. De camper moet even op de kop om voldoende contanten bij elkaar te zoeken. We hebben overigens wel een mooie staanplaats. Het inrichten van onze plek en de fietsen gebruiksklaar maken is inmiddels routine en tegen half één vertrekken we richting Oudeschild. We hebben daar toen we er langs reden een megagrote viszaak gezien en we denken daar een goede lunch te gebruiken. En dat komt uit. Heerlijke broodjes en prima vis.

De meeste activiteiten in Oudeschild spelen zich af in en om de havens. Vooral rond het gedeelte waar de boten voor diverse waddentochten vertrekken is het druk. Wij zijn net te laat om deze middag al mee te varen, maar we hebben inmiddels wel kaartjes voor morgen. Wij varen dan twee uur mee met een garnalenvisser en hopelijk zien we dan gelijk ook nog zeehonden op het wad.

DSC02552 (Klein)DSC02553 (Klein)DSC02554 (Klein)

Als we zijn uitgekeken in Oudeschild fietsen we naar de Texelse bierbrouwerij. Ook hier is het nog lekker druk maar we vinden nog wel een plekje om van een heerlijk biertje te genieten. De brouwerij maakt inmiddels 12 verschillende biertjes die inmiddels steeds meer in de supermarkten door het hele land zijn te vinden. Uit de winkel nemen we een doos bier mee met van ieder biertjes twee flesjes. Vier losse biertjes zijn voor vanavond Glimlach.

DSC02557 (Klein)

Vanaf de brouwerij rijden we nog door naar het centrum van Den Burg. Ons doel was een fietsknooppuntenkaart van Texel. Het centrum is echter zo gezellig dat we nog een poos blijven hangen. Als we terug rijden staat er bij een sloot een lepelaar. Een leuke ontmoeting maar zo te zien niet het meest fitte exemplaar. Rond deze tijd zijn de meeste lepelaars al naar warmer oorden vertrokken. En natuurlijk zie je overal op Texel schapen.

DSC02563 (Klein)DSC02567 (Klein)

Morgen dus varen en fietsen.

Tot morgen.

Oudeschild en Den Burg

Camping Zeevangshoeve Edam 08-09-2021

Vandaag opnieuw prachtig camping- en fietsweer. Wat boffen wij toch met onze late vakantie. Vandaag willen we de door de camping verstrekte Zeevangroute fietsen. Tijdens deze route fietsen we telkens onder zeeniveau.

Het eerste deel van de route fietsen we achter de dijk. Mede door de vele werkzaamheden aan de dijk is dit niet het mooiste stuk van onze route. Na een kilometer of vijf komen we langs de afslag naar Etersheim. Daar staat het schooltje van Dik Trom en dat willen we graag bezoeken. Bij aankomst blijkt het schooltje pas om één uur te openen. We rijden weer terug naar onze route en zetten die voort. Later in de middag willen we wel terug om Dik Trom te bezoeken. Als we eenmaal de dijk achter ons laten rijden we weer door een typisch polderlandschap. Ook nu weer erg veel water in sloten, leidingen, braken (kolken) en kanalen.

Hieronder een overzicht van een aantal zaken die we onderweg zo tegenkwamen.

DSC02498 (Klein)DSC02545 (Klein)

De molen. Hier hebben we een biertjes gedronken. Op het erf een kloek met haar kuikens.

Ook veel watervogels in en om al het water. Een zwaan, ganzen, een waterhoen met haar kuikens

DSC02519 (Klein)DSC02510 (Klein)DSC02502 (Klein)

Natuurlijk zijn er ook koeien. Sommige met enorme horens Prachtige dieren. om te zien.

DSC02522 (Klein)DSC02497 (Klein)

Wat het landschap ook vrolijker maakt zijn de maisvelden waar langs de randen zonnebloemen zijn ingezaaid.

DSC02513 (Klein)

Ook mag de opvallende aanwezigheid van vaak grote karpers niet onvermeld blijven. We zagen ze in ondiepe slootjes maar ook in dieper water. Lekker spelen onder de zon waarbij regelmatig de rug en vinnen zichtbaar werden. Mogelijk zijn het graskarpers die zijn uitgezet om de watergangen vrij te houden.

DSC02532 (Klein)DSC02512 (Klein)

Uiteindelijk Keren we terug naar Etersheim om een bezoek aan de school van Dik Trom te brengen.

DSC02500 (Klein)DSC02503 (Klein)DSC02539 (Klein)

Bij het schooltje worden we ontvangen door een heel enthousiaste dame die ons met plezier wilde bijpraten over de geschiedenis. Joh.C. Kieviet de schrijver van onder andere de Dik Trom boeken was onderwijzer aan het kleine schooltje met slechts één lokaal. ‘s-avonds schreef hij aan zijn boeken en de andere dag liet hij een leerling lezen wat hij had geschreven. Uit de reacties van de leerlingen kon hij afleiden of het goed of wat minder was. In het begin waren ouders niet zo blij met de boeken. Ze waren bang dat de baldadigheid zou overslaan op hun eigen kinderen.

Het schooltje is prachtig ingericht met authentieke bankjes en overal  aan de wand schoolattributen uit die tijd. Inkt in de inktpotjes, kroontjespen op de inktlap en een schriftje op het bankje waar bezoekers een boodschap in kunnen achterlaten. Rondom aan de wand oude schoolplaten. Ze hebben een enorme collectie schoolplaten en ieder half jaar worden er anderen in het lokaal getoond. Ook staat er een enorme boekenkast waar de kinderboeken uit die tijd zijn uitgestald. Soms een feest van herkenning. Bij de ingang is een klein winkeltje waar je diverse (school)spulletjes kan kopen.

DSC02536 (Klein)DSC02537 (Klein)DSC02544 (Klein)

DSC02535 (Klein)DSC02541 (Klein)DSC02543 (Klein)

Achter de school nog een leuk houten gebouw. Lang de ene zijde vitrines met oude schoolspullen. Langs de andere zijde boekenkasten vol met oude boeken. Hier begon echt het feest van de herkenning. Een deel van de boeken kennen we nog uit onze eigen jeugd en sommige exemplaren staan bij ons thuis op zolder in een boekenkast. De boeken zijn voor de verkoop en afhankelijk van de grootte betaal je 1, 2 of 3 euro. Koopjes!!! Wij nemen vier boeken van Norel mee.

Tegen half vijf zijn we terug op de camping. Even later begint het dagelijkse ritueel van het ophalen van de koeien. Deze grazen de hele dag op een terrein van 18 hectare en worden ‘s-avonds met behulp van twee quads over de weg naar de melkstal gedreven. Vooral voor mensen uit de stad een bijzonder spektakel.

 DSC02547 (Klein)

Morgen rijden we naar Texel om daar tot zondag te blijven.

Tot morgen

rondje fietsen onder zeeniveau 08-09-2021

Camping Zeevangshoeve Edam 07-09-2021

Vannacht hebben we heerlijk geslapen aan de oevers van het Markermeer. Op deze camping kun je heerlijk tot rust komen. Niet alleen de locatie, maar ook de camping zelf is fantastisch. De beheerders zijn vriendelijk, de velden zijn mooi groen en goed verzorgd, het sanitair is koninklijk mooi, ruim en netjes schoon. Er is een dierenweide, een speeltuin en een ruimte met een breedbeeld tv. Bij de receptie kun je ook nog eens verse melk kopen. Al met al een topplek.

Vandaag gaan we vanaf de camping de klederdrachtroute rijden. Deze route gaat van Edam naar Volendam. Vervolgens gaan we met de boot naar Marken. Marken verlaten we weer via de dam om vervolgens in Monnickendam te komen. De route gaat vervolgens verder naar Purmerend waarna Edam weer in zicht komt.

Edam is inmiddels ongeveer vastgegroeid aan Volendam. We arriveren dan ook al snel op de dijk. Het is ongelofelijk hoeveel toeristen er zijn. Zelfs lopend met de fiets aan de hand is er bijna geen doorkomen aan. Een paar jaar geleden zijn we later in het seizoen al eens over de dijk gelopen. Nu zien we er van af en koersen rechtstreeks naar de pont die ons naar Marken kan brengen. We hebben geluk. De pont staat op het punt van vertrekken maar onze fietsen en wij passen er nog wel bij. Op naar Marken

DSC02453 (Klein)DSC02457 (Klein)DSC02460 (Klein)DSC02464 (Klein)DSC02463 (Klein)

DSC02459 (Klein)Sem moet natuurlijk wel over de rand kunnen kijken Glimlach

Ook in Marken speelt het toerisme zich voornamelijk toe rond de haven. Ook hier dus veel toeristen, maar wel minder hectisch als in Volendam. Onmiddellijk bij het binnenvaren van de haven vallen de kenmerkende groene huizen op. Bij sommigen zijn heel precies de voegen tussen de planken wit geschilderd.

DSC02468 (Klein)DSC02467 (Klein)DSC02469 (Klein)DSC02480 (Klein)DSC02481 (Klein)

In Marken lopen we wel het rondje om de haven over de dijk en langs alle terrassen en souvenirwinkels. Aan het eind van de haven vinden we een terras waar we onze lunch gebruiken. Vanaf het terras hebben we mooi zicht op alle activiteiten in en rond de haven. Na de lunch wandelen we door de rest van het historische deel van Marken. We ontdekken dat de witte ophaalbruggen allemaal zijn vernoemd naar een koningin. Dat er in en om Marken ook veel watergangen en gangetjes zijn die allemaal vol actieve vis blijken te zitten. Vooral veel prachtige rietvoorns laten zich zien. We komen langs een mooi beeld van een palingroker en nemen een kijkje bij het monument ter herinnering aan de watersnood.

DSC02485 (Klein)DSC02488 (Klein)DSC02474 (Klein)

Vanaf Marken gaan we over de dijk naar Monnickendam waar we besluiten om door te fietsen. Niet omdat het stadje er niet gezellig uit ziet, maar omdat we behoorlijk lang op Marken zijn gebleven. Verder gaat onze tocht. Nu door het polderlandschap richting Purmerend. De polder biedt een weidse blik over de groene weides met her en der een grote boerderij. Er zijn overal in de polder veel sloten en kanaaltjes die allemaal letterlijk tot de rand zijn gevuld met water. Zal wel zo horen want anders moet wel haast het gemaal stuk zijn. Als we even stoppen worden we gadegeslagen door een groep erg nieuwsgierige kalveren. Blijkbaar nog nooit eerder de wijzen uit het oosten gezien

DSC02490 (Klein)DSC02489 (Klein)

In Purmerend gaan we nog even langs de supermarkt en daarna is het maar een klein stukje terug naar de camping. Al met al een mooie afwisselende dag die we hebben afgesloten met een heerlijke bbq. Morgen weer een fietstochtje. Dan gaan we, als hij niet is gesloten, de school van Dick Trom bezoeken.

Tot morgen

rondeje ...dam steden & Purmerend

Camping Zeevangshoeve Edam 06-09-2021

Deze morgen zijn we voor ons doen vroeg uit de veren. We moeten een flink eind rijden en we willen ok nog even langs ons huis om alvast wat spullen uit te laden. Vooral de nieuwe hondenkar stond nogal in de weg. Eenmaal onderweg verloopt de reis voorspoedig. Thuis zijn we in een klein kwartier wel klaar en zonder enig oponthoud komen we rond half één aan in Hoorn. Bij het station vinden we een ruime parkeerplaats voor de camper en daarna trekken we de stad in.

Het wandelen door de oude stad en langs de oude zeehaven  is een waar genoegen. Wat is Hoorn een mooie stad. Prachtige gebouwen waaraan je kunt zien dat het vroeger al een welvarende handelsstad was. We komen ook lang het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen die staat op het plein “De roode steen” . Het plein heeft deze naam omdat hier vroeger de executies werden uitgevoerd. Een replica van deze steen vind je vlak naast het standbeeld. Aan de haven staat een buste van Willem IJsbrantszoon Bontekoe. Zijn scheepsjongens vind je terug op een muur bij de haven. Onderstaande foto’s geven een impressie van de mooie stad.

k (Klein)IMG_2503 (Klein)DSC02431 (Klein)

IMG_2490 (Klein)IMG_2457 (Klein)IMG_2456 (Klein)IMG_2501 k (Klein)IMG_2468 k (Klein)DSC02435 (Klein)IMG_2515 (Klein)IMG_2480 (Klein)

Rond half vier vertrekken we uit Hoorn en rijden we naar Camping Zeevangshoeve die net buiten Edam achter de dijk aan het Markermeer ligt. Het is een ruime boeren camping. We worden hartelijk verwelkomt door de eigenaresse die ons een prima plaats wijst op de goed verzorgde velden. We voelen ons direct thuis. Zeker als we de dierenweide ontdekken. Er is een grote diversiteit aan beesten te vinden. Vooral de varkentjes zijn er grappig.

DSC02441 (Klein)DSC02440 (Klein)

Na het avondeten wandelen we langs het Markermeer richting Edam. Met haar vele waterwegen lijkt Edam ook een mooie stad te zijn. Misschien dat we er de komende dagen nog een uitgebreider rond gaan kijken.

IMG_2521 (Klein)IMG_2532 (Klein)IMG_2543 (Klein)

Morgen gaan we weer op de fiets. We hebben een route die ons lang verschillende …dam steden voert en we komen ook over het eiland Marken.

Tot morgen

Camping Si-Es-An Balkbrug 5 september 2021

Ook vandaag is het weer weer prachtig. We treffen het met deze mooi nazomer. We doen het vandaag wat kalm aan. Gisteren hebben we via Marktplaats een paar antieke sigarentrommels gekocht in Balkbrug. Na het ontbijt wandelen we naar de verkoper die niet erg ver van de camping woont. Na de lunch vertrekken we naar het feest van Pa. Hij is vandaag 90 jaar geworden en viert dat met kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen. We zijn er mooi op tijd en samen met Rita fleuren we de feestzaal wat op en zetten we het meubilair in een kringetje.

DSC02409 (Klein)DSC02393 (Klein)

Het wordt een gezellig feest en iedereen geniet van koffie, gebak, drankjes en vooral ook van het warm- en koude buffet. Tegen zeven uur vertrekken de meeste gasten en na het opruimen van het zaaltje vertrekken wij weer naar de camping.

Morgen gaan we met de camper eerst naar Hoorn en daarna naar de camping aan het Markermeer bij Edam.

Tot Morgen

Camping Si-Es-An Balkbrug 04-09-2021

Deze morgen zijn we laat uit ons bed. We schrikken zelfs een beetje van de klok die al bijna 10 uur aangeeft. We hebben een afspraak in Balkbrug om tussen 11 en 12 de nieuwe fietskar op te halen. Dat wordt nog haasten. Uiteindelijk lukt het prima. Tegen kwart voor twaalf zijn we bij de verkoper en de kar is in absolute nieuwstaat waardoor de deal snel is afgerond.  Iets over twaalf zijn we dan ook al bij camping Si-Es-An. Aanmelden en installeren is zo gepiept en na de lunch vertrekken we eerst naar de Jumbo waar we de laatste afspraken gaan maken voor het bezorgen van de boodschappen voor het feest van pa. Net onderweg komen we langs een ooievaars nest waar de ooievaar heerlijk zit te zonnen op het verder inmiddels verlaten nest.

DSC02382 (Klein)

Als alles is geregeld,  beginnen we aan een fietstocht volgens een door de camping verstrekte route (knooppunten). Het is best leuk om eens weer rond te fietsen in de buurt waar je bent opgegroeid. We fietsen van Balkbrug via Witharen en het Ommerkanaal richting Dedemsvaart. Daarna gaan we via Kotermeerstal ,het Colenbrandersbos richting Lutten. Daar komen we echter niet aan want voor die tijd gaan we een stukje terug richting Dedemsvaart om vervolgen via Drogteropslagen en de Paardelanden richting Zuidwolde te fietsen. Bij de Paardelanden komen we langs een boerderij waar langharige vette varkens heerlijk buiten in de modder mogen wroeten. Dit is te mooi om niet op de foto vast te leggen.

DSC02388 (Klein)DSC02389 (Klein)DSC02385 (Klein)

Vanaf Zuidwolde fietsen we al kronkelend door het Reestdal terug naar de camping. Al met al toch weer een tocht van ca. 44 kilometer. Aangekomen op de camping belonen we ons zelf met een paar biertjes van de Avereester Brouwerij. Wij proeven de “Dikke dolle” (een Tripel) en de “Blonde Bertha” (blond). Beide blijken een geweldige traktatie te zijn

DSC02390 (Klein)

Morgen feesten

Tot morgen